اینجا فقط تکه های از پایان نامه به صورت رندم (تصادفی) درج می شود که هنگام انتقال از فایل ورد ممکن است باعث به هم ریختگی شود و یا عکس ها ، نمودار ها و جداول درج نشوندبرای دانلود متن کامل پایان نامه ، مقاله ، تحقیق ، پروژه ، پروپوزال ،سمینار مقطع کارشناسی ، ارشد و دکتری در موضوعات مختلف با فرمت ورد می توانید به سایت 40y.ir مراجعه نمایید.
رشته حقوق همه گرایش ها : عمومی ، جزا و جرم شناسی ، بین الملل،خصوصی…
در این سایت مجموعه بسیار بزرگی از مقالات و پایان نامه ها با منابع و ماخذ کامل درج شده که قسمتی از آنها به صورت رایگان و بقیه برای فروش و دانلود درج شده اند
تطهیر و قانونى جلوه دادن عواید حاصل از رفتارهاى مجرمانه. پولشویى به دلیل رشد چشمگیر جرایم و اعمال خلاف در سطح جهان توسعه بسیارى یافته استبه طورى که یکى از معضلات حاد جوامع جهانى محسوب مىشود .
مفهوم پولشویى یا تطهیر پول (money laundering) تعاریف مختلف و متعددى از پولشویى چه توسط حقوقدانان و اقتصاددانان و چه در اسناد بینالمللى ارائه شده است که در اینجا فقط چند نمونه از این تعاریف ذکر مىشود .
برخى از حقوقدانان پولشویى (تطهیر مال) را این گونه تعریف کردهاند:
«منظور از تطهیر مال، مخفى کردن منبع اصلى اموال ناشى از جرم و تبدیل آنها به اموال پاک است . به طورى که یافتن منبع اصلى مال غیرممکن یا بسیار دشوار گردد .» (ایزدی فرد، 1383، ص75)
و نیز آمده است که پولشویى عملى غیرقانونى است که درآمد حاصل از خلاف شرع یا قانون در طى فرایندى ساده و پیچیده قانونى مىشود. (امامی، 1376،ص18)
و در تعریف دیگر پولشویى چنین بیان شده است:
پولشویى (تطهیر پول) روندى است که بدان وسیله، به منشا مبالغ هنگفت پولى که به طرق غیرقانونى تحصیل شده باشد، (از قاچاق دارو، فعالیت تروریستى یا دیگر جنایات جدى) ظاهرى مشروع و قانونى داده شود . (جعفریلنگرودی، 1372،ص181)
الف1-تاریخچه پولشویى
«پولشویى» پدیدهاى تازه و نو در ادبیات حقوقى نیست . شاید بتوان ادعا کرد که فعالیتها و اقداماتى که براى تطهیر اموال به دست آمده از جرم، صورت مىگیرد، تاریخى به قدمت تاریخ ارتکاب جرم دارد. به عبارت دیگر از زمانى که بشر ربودن مال غیر و سرقت را جرم دانسته است و یا با مفاهیمى مانند قاچاق کالا و به ویژه مواد مخدر و اسلحه آشنا شده است و یا مفهوم تروریستى را شناخته و آن را جرم تلقى کرده است، پدیده «پولشویى» به وجود آمده است . با این حال در چگونگى رایجشدن آن بین پژوهشگران نظر واحدى وجود ندارد . برخى بر این عقیدهاند که ریشه واژه پولشویى را باید در مالکیت مافیا بر شبکهاى از رختشوى خانههاى ماشینى در ایالات متحده آمریکا در دهه 1930 جستجو کرد . در این سال کانگسترها، فعالیت گستردهاى در برخى از شهرهاى آمریکا، همانند نیویورک آغاز کردند و از طریق ارتکاب جرایمى مانند اخاذى، فحشا، قاچاق مشروبات الکلى، پولهاى کلانى به دست مىآوردند که لازم بود منشا این درآمدها را قانونى و مشروع قلمداد کنند و گفته شده است که شاید علت انتخاب عنوان «تطهیر» یا «شست و شو» از همین جا نشات گرفته است . (میر محمد صادقی،1377،ص135-137) ولى بر اساس نظر دیگر، علت انتخاب واژه «پولشویى» یا «تطهیر پول» براى این عمل آن است که این روند مثل یک شست و شوى خانه یا ماشین لباسشویى که چرک و کثافت را از لباسها جدا مىکند عمل کرده و با جدا کردن کثافت از پول، یا هر مال دیگر ناشى از جرم، آن را پاک مىسازد . برخى دیگر معتقدند که پولشویى (تطهیر پول) «به عنوان یک جنایت» دو دهه سابقه دارد و عملا از دهه 1980 و اساسا در مورد قاچاق دارو جلب توجه نموده است . (شهری،1384،ص125)
در سالهاى اخیر شاید بتوان یکى از زمانهایى را که فعالیتهاى زیادى براى پولشویى در آن انجام گرفته است زمان تبدیل پولهاى اروپایى به واحد مشترک «یورو» دانست . طبیعى بود که با توجه به سیاستهاى پولى این کشورها و نظام بانکى به نسبت مطلوب آنها، پولهاى کلان باید منشا معلوم و قانونى مىداشتند و ارائه پولهاى هنگفت براى تبدیل به «یورو» توسط برخى که از راه نامشروع به دست آورده بودند منجر به کشف منشا غیرقانونى آنها و یا در مواردى منجر به کشف باندهاى قاچاق و یا گروههاى تروریستى مىگردید . بنابراین افراد سعى در تبدیل پولهاى خود به کالا و خرید اموال گوناگون به ویژه اموال غیرمنقول نمودند .
الف2-شیوههاى پولشویى
شیوههاى پولشویى که از سوى مجرمین اتخاذ مىشود با توجه به نوع جرم، ارزش مال، امکانات مجرم، سیستم اقتصادى و قوانین و مقررات کشورى که در آنجا پول تطهیر مىشود و نظایر اینها متنوع و متفاوت است . از مهمترین و معمولىترین روشهاى پولشویى این است که پولشویان براى کاهش جلب توجه مجریان قانون به عملیات پولشویى، مقادیر زیادى پول نقد را به مقادیر کوچکى تبدیل نموده و یا به طور مستقیم در بانک سرمایهگذارى کرده و یا با آن ابزارهاى مالى چون چک، سفته و غیره خریده و در مکانهاى دیگر سپردهگذارى مىکنند . (تصفیه پول) (اسعدی،1384،ص22)
از شیوههاى دیگر پولشویى، استفاده از بانکهاى فاسد (خصوصا بانکهاى خصوصى) مىباشد . قاچاقچیان بینالمللى با همکارى بانکها حسابهاى غیرواقعى افتتاح مىکنند این گونه بانکها براى جلب سرمایههاى کلان سپردهگذاران ناسالم از اخذ اوراق شناسایى کامل یا گزارش کردن موارد مشکوک به مقامات دولتى خوددارى مىکنند و بدین وسیله بهترین امکان را در اختیار پول شویان قرار مىدهند. البته در برخى موارد پولشویى توسط بانکها مثل سوییس (که تاکید بر سرى بودن اطلاعات بانکى مشتریان است) به طور ناخواسته صورت مىگیرد . (باقر زاده،1381،ص33)
یکى از روشهاى جدید پولشویى از طریق سیستمهاى پرداختشبکهاى (system scyberpayment) مىباشد . در این سیستمها، پرداخت از طریق شبکه اینترنت، شبکههاى محلى، ماهوارهاى و یا از طریق موبایل صورت مىگیرد . پولشویان به دلیل شرایط خاص این شبکهها مانند نقل و انتقال بدون واسطه پول و بى نام بودن نقل و انتقالات وجوه و گسترش این نوع سیستم پرداخت در سطح جهان مراحل گوناگون پولشویى را از این طریق انجام مىدهند . (دادگر، 1383،ص132)
شیوههاى دیگرى که مىتوان براى پولشویى نام برد عبارتند از: سرمایهگذارى موقت در بنگاههاى تولیدى و تجارى قانونى; سرمایهگذارى در بازار سهام و اوراق قرضه، ایجاد سازمانهاى خیریه تقلبى و ساختگى; سرمایهگذارى در بازار طلا و الماس; شرکت در مزایدههاى اجناس هندى و کالاى قدیمى و … (طجرلو،1387 ، ص49) به صورتى که پول کثیف زمانى که در فعالیتهاى قانونى وارد شده و سرمایهگذارى شود؛ در طول گردش دستبه دستشده و با پولهاى تمیز مخلوط مىشود به طورى که دیگر شناسایى آن غیر ممکن مىگردد.
الف3-مراحل عملیات پولشویى
عملیات پولشویى معمولا در سه مرحله صورت مىگیرد: مرحله استقرار یا مکانیابى ; (placement) مرحله استتار یا تغییر وضعیتیا لایه لایه کردن (layering) و